P.N.I.

Psycho -Neuro- Immunologie.
De wetenschap van de psycho- neuro- immunologie is ontwikkeld door Ader, Cohen en Feiten.
Zij ontdekten, dat o.a. emoties, gedachten, voeding, beweging invloed hebben op het neurologisch systeem, het endocriene systeem en het immuunsysteem.
P.N.I. onderzoekt de relatie tussen gedrag, psychologische factoren, het zenuwstelsel, het hormoonsysteem, het immuunsysteem en ziekte.
Elk systeem heeft weer invloed op het andere, stimulerend of remmend op processen in andere gebieden van het menselijk lichaam.
De diagnostiek binnen de P.N.I. heeft als doel om zo goed mogelijk de bij de klacht horende oorzaken helder te krijgen.
Vooral bij langdurige en chronische klachten kan P.N.I. van grote waarde zijn. Deze langdurige klachten worden bijna altijd veroorzaakt door storingen in het psycho-neuro-immunologische gebied.
Tussen deze gebieden zijn er vaak verstoringen.
Vaak zie je bij chronische ziektes verstoringen op meerdere gebieden.
Een voorbeeld hiervan is stress.
Iemand heeft al jaren spanning op zijn werk en krijgt op een gegeven moment lichamelijke sensaties zoals, hartkloppingen, spijsverteringsklachten, koude handen en voeten, overmatig zweten.
Deze lichamelijke sensaties ontstaan dan doordat er langdurig teveel stress is geweest. Het stress hormoon heeft invloed op de staat van alertheid van de rest van het lichaam, dus niet alleen het psychologische gedeelte.
Ik gebruik de P.N.I in mijn praktijk voor het stellen van een goede diagnose.
Naast de homeopatische behandeling geef ik indien nodig voedingsadviezen, orthomoleculaire suppletie, bewegingsadviezen.
Zeker bij chronische klachten kan de aanpak zeer divers zijn.
Natura Foundation