Psycho-Neuro-Immunologie.

De wetenschap van de psycho-neuro-immunologie houdt zich bezig met het gegeven dat o.a. emoties, gedachten, voeding, beweging invloed hebben op het neurologisch systeem, het endocriene of afscheidingssysteem, en het immuunsysteem.

P.N.I. onderzoekt de relatie tussen gedrag, psychologische factoren, het zenuwstelsel, het hormoonsysteem, het immuunsysteem en ziekte. Elk systeem heeft weer invloed op het andere, en is stimulerend of remmend op processen in andere gebieden van het menselijk lichaam. De diagnostiek binnen de P.N.I. heeft als doel om zo goed mogelijk de bij de klacht horende oorzaken helder te krijgen.

Vooral bij langdurige en chronische klachten kan P.N.I. van grote waarde zijn. Deze langdurige klachten worden bijna altijd veroorzaakt door storingen in het psycho-neuro-immunologische gebied. Tussen deze gebieden zijn er vaak verstoringen. Vaak zie je bij chronische ziektes verstoringen op meerdere gebieden.

Een voorbeeld hiervan is stress. Stel, iemand heeft al jaren spanning op zijn werk, en krijgt op een gegeven moment lichamelijke sensaties zoals hartkloppingen, spijsverteringsklachten, koude handen en voeten, en overmatig zweten. Deze lichamelijke sensaties kunnen ontstaan doordat er langdurig teveel stress is geweest. Het stresshormoon heeft invloed op de staat van alertheid van de rest van het lichaam, dus niet alleen het psychologische gedeelte.

Ik gebruik de P.N.I in mijn praktijk voor het stellen van een goede diagnose.
Naast de homeopathische behandeling geef ik indien nodig voedingsadviezen, orthomoleculaire suppletie, of bewegingsadviezen. Zeker bij chronische klachten kan de aanpak zeer divers zijn.


Lees verder: Darmtherapie